Select Page

la ginebra amb esperit de raim

La ginebra i els seus orígens

La ginebra, avui dia beguda molt preuada i glamurosa que s’obté a partir de la destil·lació de l’alcohol dels cereals, té uns orígens modestos que no tothom coneix. Holanda va tenir l’honor de ser el seu país inventor en el segle XVII, encara que en els seus inicis no va ser considerada una beguda recreativa, sinó un remei medicinal que es venia en farmàcies.

Es creu a ja els monjos italians, en un intent per trobar un remei contra la pesta bubónica, van inventar una beguda destil·lada de cereals que van aromatitzar amb ginebre, però els efectes medicinals del qual van ser nuls. No obstant això, el considerat com a inventor de la ginebra va ser Franciscus Sylvius, un físic holandès del segle XVII qui, a la recerca d’un tractament contra les pedres de ronyó, va decidir destil·lar ginebre.

Les tropes britàniques destinades als Països Baixos durant la Guerra dels 30 Anys, van conèixer la ginebra en el camp de batalla. Van observar que els soldats holandesos prenien una beguda just abans d’entrar en combat que semblava dotar-los d’un vigor especial i es van decidir a provar-la. Els va agradar tant que la van portar amb ells de tornada a casa, ja com a beguda que es consumia per plaer. En poc més d’un segle el seu consum s’estendria per gairebé tota Europa, superant a vegades al de la cervesa.

El procés de destil.lació de la Ginebra

La Ginebra o Gin és un aiguardent de gra del blat de moro, sègol o ordi principalment. Primer tenim una primera fermentació dels sucs del gra i posteriorment es destil·la obtenint un aiguardent que s’aromatitza amb baies de ginebre com a normal principal.

Després depenent de cada casa se li donaran tocs d’altres herbes aromàtiques o fins i tot de trenquessis de taronja, flors de lyrio, etc.

El per què de les baies de Ginebre ho obtenim com a resposta a l’intent dels primers destil·ladors britànics, que es van obstinar a obtenir un aiguardent similar al Genever d’origen holandès.

Els còctels més famosos amb Ginebra

 Si heu d’anar a una festa d’etiqueta sempre quedarà molt bé que demaneu un Dry Martini, sens dubte és un coctel amb etiqueta pròpia.

Tal vegada el coctel més conegut sigui el Gin Fizz, el glamur just per a un nit única. Hi ha un coctel amb base de ginebra que pot treure el teu costat més urbà, el Bronx. Però si el que busqueu és un còctel per a acompanyar l’aperitiu de cap de setmana teniu el Gin and it. Només heu de dir-ho perquè us fem algun d’aquests.

Encara que tal vegada el coctel més comú és el Gin-tonic. Senzill a l’una que elegant i amb història pròpia.

Tipus de Ginebres

Si ets un amant del gintonic, o de qualsevol beguda en la qual participi la ginebra, segur que t’has mostrat desconcertat alguna vegada per les diferents denominacions de la ginebra: gin, ginebra, genever, london gin, dry gin,…

Si a més has provat algunes marques diferents, veuràs que les diferències, en molts casos, són notables. Quants tipus de ginebres hi ha?

En realitat només existeixen 4 tipus de ginebra reconeguts per la Unió Europea:

  • Begudes espirituoses aromatitzades amb ginebre
  • Gin
  • Gin destil·lat
  • London Gin

Dins de cada tipus poden recollir-se diferents Denominacions d’Origen, que solen estar restringides a poques destil·leries (a vegades fins i tot una sola), perquè el criteri geogràfic no és tan influent dins del món de la ginebra com el pugui ser, per exemple, en el del vi. I això és així perquè per a elaborar ginebra no es depèn d’una verema, sotmesa a la climatologia de l’any, sinó que s’elabora de la mateixa manera ininterrompudament. És per això que el que recullen les diferents Denominacions d’Origen de la Ginebra és, fonamentalment, la tradició elaboradora d’una zona concreta.

I quina és la diferència entre aquests 4 tipus de ginebra? Et comentem:

  • Begudes espirituoses aromatitzades amb ginebre: Aquestes ginebres s’han obtingut després de ser aromatitzades amb baies del ginebre comú i/o el ginebre vermell. Han d’estar fetes amb un alcohol d’origen agrícola, un aiguardent i/o un destil·lat de cereals. Així doncs, són en realitat aiguardents amb sabor de ginebre, encara que les hi pot etiquetar amb el nom de ginebra.
  • Gin: El gin ha d’estar aromatitzat amb baies únicament de ginebre comú, i ser obtinguda d’alcohol etílic d’origen agrícola. No val, llavors, l’aiguardent aromatitzat.
  • Gin destil·lat: En aquest cas la destil·lació ha de produir-se, necessàriament, després d’aromatitzar l’alcohol, que té origen agrícola.
  • London Gin: És un tipus de gin destil·lat, i per tant destil·lat després d’aromatitzar l’alcohol, en alambins tradicionals i del qual resulta un destil·lat de prop de 70è d’alcohol, que després és rebaixat amb aigua.

Avui dia són moltes les ginebres Premium que et poden sorprendre amb aromes diferents, derivats dels ingredients o botànics que s’usen per a aromatitzar-les.

Contacte

Aconsegueix ara la teva ginebra.